Не знаю, що тут ще за новини писати.
Куплю планки пам"яті DDR PC2100
    Ентер.Львів   Гаррі Поттер - український сайт

Автор Тема: Друга державна мова  (Прочитано 743 раз)

Offline Їжачок

• завсідник
  • Шанування: 34
  • Стать: Жіноча
  • спізнююсь
    • Перегляд профілю
дивно на україномовному ресурсі питати такі речі
 :)

скільки людей, стільки й думок. Є й україномовні особи, котрі вважають, що друга державна нічим не заваджатиме.

Offline OOHFIRO

• Administrator
  • Вар'ят-балабол
  • Шанування: -911
  • Стать: Чоловіча
    • Перегляд профілю
я теж думаю, що нічого на мовному фронті не зміниться...

тут більш неприємна психологічна поразка

Offline TOLLY-PAMACHOVA

• завсідник
  • Шанування: 80
  • Антипопелюшка
    • Перегляд профілю
я - одна з тих, хто не проти російської. (сподіваюсь, мене за це не викинуть з форуму?). я завжди віддавала перевагу російськомовній книзі, над україномовною. і думки свої висловлюю краще на російській, хоча все життя прожила на західній Україні.
а от недавно почала купувати новинки на українській - перекладати почали пристойніше, та й писати... Маю на увазі хоча б Люко Дашвар. вона взагалі мені очі на сучасну українську літературу відкрила.
Я зробила для себе вибір. самостійно. ось так і інші - якщо не зрозуміють, що своє рідніше і краще, то нічого не допоможе.
Думаю, двомовність дасть свободу обирати.
Я і Тінь Моя... нам є про що порозмовляти.
Аби ти ніччю ще жила, то я б ніколи не лягала спати!

Offline OOHFIRO

• Administrator
  • Вар'ят-балабол
    • Перегляд профілю
у нас трохи тема не так обізвана...

Головне - визначити мету. Що саме ми хочем?
Щоб українська мова була шанованою, щоб нею хотіли спілкуватись, щоб її хотіли вивчати?
Чи щоб в Україні була одна державна мова?

Думаю, саме перший пункт є важливим, а від нього і відпаде сама потреба задавати друге питання.

Offline Наталі

• форумчанин
  • Шанування: 4
    • Перегляд профілю
Більшість цього не зрозуміє.
Він не міг з'їхати з глузду - нізвідки було!

Offline TOLLY-PAMACHOVA

• завсідник
  • Шанування: 80
  • Антипопелюшка
    • Перегляд профілю
у мене є подруга, що розмовляє виключно українською. приїхала якось сестра з Білорусії. мала геть не розуміє нашої і перепитувала подругу кожну фразу по десять разів, а та все-одно відповідала українською. коли я завважила, аби подруга зглянулась над малою і розтлумачила їй усе по-російськи, та тільки гордо заявила: "Вона повинна розуміти, що це вона у гостях, а не ми у неї."
мені видається, що це занадто.
Я і Тінь Моя... нам є про що порозмовляти.
Аби ти ніччю ще жила, то я б ніколи не лягала спати!

Offline Наталі

• форумчанин
  • Шанування: 4
    • Перегляд профілю
Гм, частіше буває якраз навпаки. Де є межа? Як її знайти, що занадто, а що в норму?

Він не міг з'їхати з глузду - нізвідки було!

Offline Yu Sandra

• завсідник
  • Шанування: 52
  • Save My Soul
    • Перегляд профілю
    • ЮТюб
В Верховній Раді нині хотіли прийняти закон "Про адміністративну й кримінальну відповідальність за паплюження української мови". Не прийняли.
А ще сьогодні в ВР зняли українську символіку. 
(Sorry, but you are not allowed to access the gallery)

http://www.formspring.me/YuuShka

Offline Cripton Mamontoff

• Шалене помело
  • Шанування: 127
  • хаос
    • Перегляд профілю
А Янукович сказав шо державною мовою залишиться тільки українська то!!! по радіво чув... Правда шось там про якісь європейські карти регіональних мов казав....

Я маленький мамонт, зліз в музеї із постамента, і зараз проголошую свої регламенти: хай бісяться із жиру всі парламенти, хай менти і далі кидають свої понти, хай демократії кранти, їм мене не перемогти! Бо я крутий!

Offline OOHFIRO

• Administrator
  • Вар'ят-балабол
    • Перегляд профілю
А що він міг ще сказати?
Це ж просто рекламний хід перед виборами (перед кожними виборами).
Реально це зробити неможливо, можливо робити все інше - пропаганда російської мови йде і без присвоєння статусу державної.

Offline Yu Sandra

• завсідник
  • Шанування: 52
  • Save My Soul
    • Перегляд профілю
    • ЮТюб
у мене є подруга, що розмовляє виключно українською. приїхала якось сестра з Білорусії. мала геть не розуміє нашої і перепитувала подругу кожну фразу по десять разів, а та все-одно відповідала українською. коли я завважила, аби подруга зглянулась над малою і розтлумачила їй усе по-російськи, та тільки гордо заявила: "Вона повинна розуміти, що це вона у гостях, а не ми у неї."
мені видається, що це занадто.

Так, вона тут повелась не правильно.

А щодо власного вибору...
Я хоч і росла в україномовній сім"ї, та в оточенні інших людей завжди говорила російською. Лиш тому, що навколо всі говорили нею. Так тривало, поки мені не стукнуло 14 років і ми з мамою не поїхали в гості в Москву до маминого брата. От саме там, в Москів, я й зробила свій вибір. Просто однієї ночі прийшла думка, що якщо я ще хоч раз заговорю на російськіЙ, то це буде обов"язкова та московська манера ( як я її ненавиджу!!). І мені стало до самої себе гидко, і я вирішила, що тепер цією мовою я вже не заговорю ніколи. Звісно, якщо буде нагальна потреба, я говоритиму російською, проте поки що в мене таких потреб не було.
А якщо вибирати книжки, то я завжди виберу українську книгу. А якщо нема українського переклада, то починаю оригінал(якщо то інгліш).

http://www.formspring.me/YuuShka

Offline Elly

• герой-базікало
  • Шанування: 73
  • Мольфарова
    • Перегляд профілю
Не бачу змісту. Це б тільки підняло нову хвилю базікання ніпрощо.
В країні фактично є дві мови, російська з яких переважає. Навіщо формально ще приймати її державною?..
Канада тут - поганий приклад. Адже франкомовне населення Канади не було в свій час франкілізоване (є таке слово? :)) чи насильно привезене в Канаду з Франції. Вони там мають право і вимагати, і від"єднуватись... Та й взагалі, то Америка :)
В нас ніхто не буде від"єднювати шматок території, бо на ній більшість розмовляє іншою мовою.

Я можу говорити лише про Крим. Там, можливо, офіційніший статус російської був би правильним
I ain't happy, I'm feeling glad I got sunshine in a bag, I'm useless but not for long the future is coming on...

Offline Antaria

• завсідник
  • Шанування: 31
  • Пізнай самого себе
    • Перегляд профілю
я проти другої державної мови!!!!
наша бідна і рідна українська мово...що із тобою робиться...і так бідну гноблять, і так зневажають.... і хтось би побувам про те, щоб тебе очистити від чужих слів, щоби тебе пополяризувати...а ось ні..і так на кожному кроці російська мова...книжки, телебачення..ні ..я проти!!!!
Приймай себе таким, яким ти є, але не забувай - яким маєш стати...

Offline Крижинка

• герой-базікало
  • Шанування: 48
  • Не дивися в минуле! Там майбутнього не знайдеш!
    • Перегляд профілю
Шокувати вас? В моїй школі семеро вчителів за другу державну...
Це жахіття((
Тіло тут. Думки, мрії, бажання - там

Offline OOHFIRO

• Administrator
  • Вар'ят-балабол
    • Перегляд профілю
які аргументи?

Offline Крижинка

• герой-базікало
    • Перегляд профілю
аргументи?

"той хто звик говорити російською - хай намагається вчити українську, але це дасть такий ж результат, як і насильно змушувати шульгу писати/малювати/абсолютно переходити на володіння правицею. Це дуже травматично для психіки і особистості."

Оттакі(

Offline Венді

• співбесідник
  • **
  • Шанування: 28
    • Перегляд профілю
Ви тут кажете, що "неможливо офіційно ввести другу державну мову - російську, бо треба буде проводити референдум, міняти конституцію і т. д." Але в цьому і є наша основна проблема (наша - маю на увазі україномовних патріотів  :) ): ми звикли грати за правилами, і навіть на думку нам не спадає, що хтось так грати не може. Навіщо Янику і россії (бо він звідти керується) затівати якесь голосування? Правила не для них. Вони придумають нові назви для російської мови (як вони вже починали патякати про це) - назвуть її "регіональною" мовою, ще якось, і притулять в усіх можливих регіонах. І буде наша рідна мова і далі "мовою села", як то завжди було в СРСР і зараз багато де є
... you've been looking everywhere
someone who understand your hopes and fears...
http://olga-reva.livejournal.com

Offline OOHFIRO

• Administrator
  • Вар'ят-балабол
    • Перегляд профілю
Крижинка, якісь аргументи незрозумілі...  Дійсно була логіка розмови про другу державну мову?

Offline Крижинка

• герой-базікало
    • Перегляд профілю
не знаю... що почула - то і розказала. і це була лише частина тої гнівної тиради вчительки зарубіжної...

Offline Anna Valerious

• форумчанин
  • Душа океану
    • Перегляд профілю
Я - проти другої державної! :-[
Україна вже має мову, а другої їй не треба! Тим більше, що в нас і так більшість населення російськомовна.
А як же тоді та теорія, що українська мова фігурує в усіх слов'янських народів? Вона ж в нас наймелодійніша і найкраща.
Зрозумійте мене правильно - я проти російської майже нічого не маю. Але тільки на території Росії :)
А все почалось з тих часів, коли Російська імперія почала масово русифікувати нас... Австрійська таки була людяніша...
Дотик смутку ніжно кличе в покій снів, і біль шепоче свої вірші, пестить твою душу тихо гострим лезом. Ти смієшся рідше з плином днів, і неба ти торкнутись хочеш і своїх снів, ти кличеш мене та чому так пізно?

Offline Крижинка

• герой-базікало
    • Перегляд профілю
Ні, нічого людянішого в ополяченні, змадяренні, орумуненні і онімечинні не бачу. Було те ж саме. Просто пізніше до нас прийшов союз, і русифікація прийшла на зміну вищеперерахованого, і від того на ЗУ ще свіжі рани :) і таке "нетерпіння"

Offline Anna Valerious

• форумчанин
  • Душа океану
    • Перегляд профілю
Ні, Крижинко, я не те маю на увазі. Ополячення було,орумунення було, онімечення було - не сперечаюся. Просто в ті роки,коли на сході людей гнали на панщину і засилали на каторгу за українську мову, на заході відкривали українські школи.
Знову ж таки: на Заході багато людей зараз знає польську,проте нею розмовляють одиниці. А на Сході?..
Я кажу тільки, що тиск на українську був менший, абощо...
Дотик смутку ніжно кличе в покій снів, і біль шепоче свої вірші, пестить твою душу тихо гострим лезом. Ти смієшся рідше з плином днів, і неба ти торкнутись хочеш і своїх снів, ти кличеш мене та чому так пізно?

Offline Крижинка

• герой-базікало
    • Перегляд профілю
то просто так зараз здається)

Offline Anna Valerious

• форумчанин
  • Душа океану
    • Перегляд профілю
Мене там не було... Можливо...
Але я дотримуюсь такого переконання)

Offline Ваніль

• завсідник
  • Шанування: 49
    • Перегляд профілю
Згодна з Анною...
Русифікація і контроль України Росією вже набридли...особливо в історії за 10 клас...а зараз, після обрання нового мінстра освіти, й поготів...

Афоризми

Всіляка людська голова подібна до шлунку: одна перетравлює їжу, що надійшла, а друга від неї засмічується.
Козьма Прутков

Останні дописи

Житіє моє :) - (Марія Руда)
Сьогодні в 17:23:50
Комп'ютерні ігри - (Cripton Mamontoff)
Сьогодні в 15:16:34
Комп'ютерні ігри - (Cripton Mamontoff)
Сьогодні в 15:08:13
Цьоця: ФОТО ДНЯ - (Марія Руда)
Сьогодні в 14:58:54
Цьоця: ФОТО ДНЯ - (Цьоця)
Сьогодні в 14:41:01